maanantai 15. kesäkuuta 2015

Rokko, vesirokko

Perjantai-iltana huomasimme Robinin keskivartalossa näppyjä. Niitä oli seuraavan yön aikana ilmestynyt lisää jalkoihin, käsiin ja naamaan. Muutamaa poika oli selvästi raapinut yön aikana. Yhteensä niitä oli alle parikymmentä eri kokoista näppylää. Selkeä vesirokko perhana. Minkä takia tämä sitten yllätti meidät? Onhan rokkoa ollut taas ihan kamalasti liikkellä ja lähes kaikki tarhakaverit ovat poteneet sen. Me kuitenkin rokotimme meidän pojat vuosi sitten vesirokkoa vastaan. Oletimme, että suoja olisi pätevä. Usen rokotukset eivät sataprosenttisesti suojaa, mutta meille puhuttiin, että tämän suoja on hyvä ja neuvolassa rokotusta suositeltiin.

Näin ei kuitenkaan ole. Luimme useasta eri lähteestä, että vesirokkorokotteen teho voi olla jopa alle 50 prosenttia! Rokotus tosin lieventää oireita, mutta tässäkin on sudenkuoppa. Jos taudin sairastaa lähes huomaamattomasti lapsena, voi sen saada aikuisena uudestaan. Ja tunnestusti aikuisille kyseinen rokko on usein painajaismainen. Toisin sanoen rokotus on aika pitkälle tämän taudin kannalta "turha". Ellei jopa olisi parempi olla ottamatta sitä? Pohdimme tarkkaan otammeko Kirpulle rokotusta vesirokkoon, ellei hän nyt sitä kiusausta saa isoveljeltään. Itämisaika voi olla jopa kolme viikkoa, joten kesäloman aikana selviää mikä sisarusten kohtalo on.

Onneksi tauti on tosissaan ainakin toistaiseksi ollut todella lievä. Ei kuumeilua, eikä suurempaa kutinaa. Hieman väsymystä oireiden alussa, mutta ei mitään muuta. Näppyjäkään ei ole enää tullut lisää. Ja ne ovat jo hyvin kuivuneet, vaikka oireiden alkamisesta on vain neljä päivää. Ollaan siis voiton puolella ja päiväkodissa tänään Batmania hakiessa puhuttiin, että Robin päässee ennen lomia vielä moikkaamaan kavereitaan. Jos hyvin käy, ei tämä vaikuta meidän lomaan juurikaan. Mutta ketä kaikkia Robin on sitten jo ehtinyt ennen oireita tartuttaa ja kuinka voimakkaasti se heille iskee? Siitä on pakko hieman potea huonoa omaatuntua, vaikka eihän näille koskaan mitään voi. Eikä onneksi kyse ole mistään rutosta. Sellaista meille tällä kertaa. Palataan lomatunnelmissa! Toivottavasti pääsemme juhannukseksi Kuopion mökille.

Tää näyttää pitkät vesirokolle


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Komenttisi on iloni, kiitos!