tiistai 30. heinäkuuta 2013

Arkiruokaremppa

Lomat takana, arki edessä. Töihin palaaminen on siedettävän ok, mutta se mikä tässä kirpaisee on, että jokapäiväisen herkuttelun on aika tulla päätökseen. Kukkaro ei nimittäin enää kestäisi ikuista ulkona mässäämistä, terassilla tissuttelua ja sokerihumalaa. Tämä kaikki johtaisi myös vaatekaapin uusimiseen vanhojen vaatteiden alkaessa kiristää liikaa.

Ollaan pitkään oltu todella huonoja arjen kuluttajia. Tehdään joka viikko samat klassiset virheet: käydään ruokaostoksilla lähes päivittäin, nälkäisinä ja ilman ostoslistaa. Ruokaan kuluu aivan luvattoman paljon rahaa ja arkiruoanlaitto tuottaa ajoittain tuskaa. Lähinnä sen suunnitteleminen, toteuttaminen on helpoin osa. 

Näin ollen on hyvä heti arkeen palatessa toteuttaa suunnitelma, joka olisi pitänyt tehdä jo aikoja sitten. Suurin motivaattori tässä on arjen helpottaminen. Toki rahan säästäminen olisi myös iso plussa. 

Mitä siis menee remonttiin?

Suunnitteleminen

Aloitin siitä, että mietin kaikki arkiruoat, jotka osaan tehdä ilman reseptiä ja jotka ollaan koettu hyviksi ja helpoiksi. Keksin niitä 24 kappaletta. Niistä sai aikaan kuuden viikon kierron, sillä perjantaisin syömme lähes poikkeuksetta kotitekoista pizzaa. Suunnitelmallisuudessa on tarkoituksena helpottaa arkea ja pitää huoli, että ruoat pysyvät mahdollisimman monipuolisina.

Ruokalistan perusteella on myös helppoa laatia kauppalista.


Seuraavan viiden viikon arkiruokalista. Lisukkeena eri salaatteja/ vihanneksia. Perjantaisin pizzaa.

Kaupassa käyminen

Tarkoituksena on vähentää kaupassa käyntien määrää ja säästää niin rahaa, aikaa ja vaivaa. Ollaan käyty lähes päivittäin ruokaostoksilla ja mietitty aina vain yksi ateria kerrallaan. Näin kertakäynnillä on kulunut keskimäärin noin 30 euroa. Mukaan ostoskoriin on tupannut hyppäämään huomattava määrä "turhia" heräteostoksia. Näin alkuun olisi mahtavaa, jos onnistuisimme 2-3 kauppakäynnillä viikossa.

Eilen kävimme listan kanssa kaupassa ja ostimme 4 päivän ruoat. Kuitissa loppusummana 45 euroa. Ei huonosti kun huomioidaan, että siinä oli myös lounastarvikkeita mulle töihin.

Kertokaa ihmeessä, jos on hyviä arkiruokavinkkejä, niin lisään listaan! :)


9 kommenttia:

 1. Ollaan tehty samanlaisia ruokalistoja :) Kokemukseni mukaan kannattaa jättää jämäpäiviä, jotta ruokaa ei mene hukkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, hyvä idea. Esim. lihamakaronilaatikkoa jää helposti seuraavaksikin päiväksi. Tosin voin ottaa aina jämät töihin evääksi. :)

   Poista
 2. Lohikeitto, Lihapata, Uunibataatit & kana...

  Me ollaan kans koitettu käydä Prismassa ja joka kerta yllättää se, että monen päivän satsit ja muut saa reilusti alle satasella :) Olarin Prisma on paras, koska se on hylätty, koska Ompun Prisma on ihan vieressä ;)

  Pagis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ideoista. :) Pataruoat kuuluu meillä viikonlopuille kun valmistaminen vaatii aikaa. Lohikeitto on hyvä lisä meille! :P Meidän vakkarikaupat on Munkkvuoren K-kauppa ja Sellon Cittari.

   Poista
 3. Olis kiva saada teidän arkiruokiin reseptitki tänne blogin puolelle. Näytti lista niin herkulliselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnistuu! :P Ainakin osissa. ;)

   Poista
 4. Vakiosuosikki supernopeista on meillä lohipasta: kuullotetaan sipulia, kaadetaan päälle kermaa ja paketti kylmäsavulohta. Sekoitetaan keitettyyn (tuore)pastaan. Lisäksi kastikkeeseen voi laittaa esim sieniä, aurinkokuivattua tomaattia tai kaprista. Tarkistetaan suola (yleensä ei tartte lisätä) ja päälle rouhitaan pippuria, raastetaan parmesania tms ja silputaan basilikaa jos on. Ruokaa lautasille vartissa =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kuulostaa herkulliselle ja sopivan helpolle. Pistän mukaan listalle! Kiitos.

   Poista
  2. Tehtiin tätä maanantaita - tosi helppoa ja hyvää! Tulee vakioksi meille arkiruokalistalle. :P Kiitos.

   Poista

Komenttisi on iloni, kiitos!