lauantai 27. heinäkuuta 2013

Road Trip - haastattelu


Noin 1300 kilometriä autolla kolmessa osassa, 6 yötä, 3 kaupunkia. Tukholma, Göteborg ja Oslo. Kaksi aikuista ja kaksi alle viisivuotiasta lasta. Yksi kuski. Suuri seikkaulu.

Mikä oli parasta matkassa?

Ystävien näkeminen.
Laivamatkan ja yhden kokonaisen päivän sekä yön vietimme ystäväperheemme antoisassa seurassa. Tukholmassa meidät vietiin lähes kuninkaalliseen Hagaparkeniin piknikille. Lapset nautti yhdessä riehumisesta leikkimisestä ja aikuiset saivat juoruta vaihtaa kunnolla kuulumisia. Oli ikimuistoisen hauskaa!

Hyvät unet.
Meinasimme nukkua Göteborgissa matkan parhaan hotelliaamiaisen ohi. Heräsimme paikallista aikaa klo.9.30 (Suomen aikaa 10.30) ja saimme kiirehtiä maittavalle aamupalalle. Joka-aamuinen myöhään nukkuminen oli rankkojen päivien ja myöhäisemmän iltaunille menemisen ansiota. Olemme mielestäni kahden huonounisen lapsen jälkeen nämä kokemukset ansainneet.

Oslon kokonainen päivä. 
Matkan toiseksi viimeinen päivä vietettiin kokonaisuudessaan helteisessä Oslossa kävellen (välillä tietysti levähdellen) yli kaksitoista tuntia. Ratikkaa käytimme matkalla patsaspuisto Vigelandsparkeniin.

Mikä oli ikävintä matkassa?

Riidat ja riehuminen
Kun pisin kahdella pikaisella pysähdyksellä höystetty ajomatka oli n.550 km ja yli 6 h, niin voisi kuvitella, että nämä olisi tapahtunut autossa. Kuitenkin matkat sujuivat yhtä pätkää (Göteborg-Oslo, 3 h) lukuun ottamatta suhteellisen kivutta. Takapenkin nahistelu ja liian kova volyymi oli kuitenkin ihan arkipäivää matkan aikana. Asenne matkalle lähdettäessä antoi sijaa pienelle eripuralle. Meidän keksintö olisi kuitenkin perheauto, jossa taka- ja etupenkin välissä olisi kuulosuojattu väliseinä.

Matkan riidat tapahtuivat lähinnä lapsien kesken, sillä Batmanilla on joku "en jaa mitään toisen kanssa, heitän vaikka mielummin roskikseen"- vaihe. Myös riehuminen ja tappelu on saavuttanut ihan uuden levelin. Rutiinien puuttuminen ja myöhäiset nukkumaanmenoajat sekä päikkärien laiminlyönti vaati hintansa. Myös aikuiset saivat venyttää pinnaa niin ajoittain automatkoilla, hotellissa kuin kaupungillakin. Tuntuu, että kaikille arkeen palaaminen pian tekee jo ihan hyvää.

Rahanmeno
Moni oli pelotellut mulle Norjan kallista hintatasoa, mutta en ollut halunnut uskoa asiaa. Budjetti sai venyä purukumin lailla parin päivän Oslo- setin aikana. Hyviä esimerkkejä hintatasosta on seuraavat. -Lyhyt levähdystauko kaupungilla: kaksi pientä olutta ja kaksi lapselle sopivan kokoista jäätelöannosta. Hinta 45 eur. (Kokislasi 5 eur)
-Pikainen kauppareissu lähikauppaan, tarkoituksena ostaa hotellille pientä iltapalaa ja pari kylmää juomaa. Ostoskorissa: sipsiä, neljä kaljaa, sinihomejuusto, jogurtti, kaksi banaania, viinirypäleitä, kolme pientä vesipulloa ja limu. Hinta: n.50 eur. 
-Päivän toinen ruokailu (eka maksoin n.90 eur) pitkän ruokapaikan etsiminen jälkeen Hard Rock Cafessa. Aikuisille hampurilaisateria (mun makuun kuiva ja liian tuhti) + oluet ja lapsille kanaa+ranskalaisia + maitoa. Hinta: 109 eur. 
Kahdessa päivässä Norjaan sai poltettua heittämällä 500 euroa. Ja ainoastaan ruokaan ja juomaan, sillä emme maksaneet mihinkään sisäänpääsyämaksua, emmekkä ostelleet ylimääräisiä. Näiden settien jälkeen shoppailulle ei jäänyt budjettia.

Mitä tekisit ensi kerralla toisin?

Autoon tulisi varata entistä enemmän viihdykkeitä lapsille. Meillä on matka dvd-soitin, jossa on kaksi näyttöä. Lapset keksivät tietysti tapella siitä mitä ohjelmaa katsotaan ja milloin. Oltiin amatöörejä ja unohdettiin käyttää takapakissa makaavaa iPadilla automatkoilla. 

Hieman löyhempi aikataulu olisi voinut helpottaa automatkoja. Göteborgissa olisi voinut viettää toisenkin yön.

Mikä yllätti matkassa eniten?

Göteborg oli sympaattinen ja hieman boheemi ravintoloilla täytetty kaupunki. Vaikka ymmärtääkseni kaupunki on lähes Helsingin kokoinen, vaikutti se huomattavasti pienemmältä. Kuitenkin kaupungissa voisi viettää pidempääkin kuin meidän yhden illan tehokas läpikävely. 

Oslo on yllättävän viehättävä kaupunki. Sen lisäksi, että olin kuullut kalliista hintatasosta, olin kuullut vähätteleviä kommentteja kaupungista. Parin päivän aikana ehdimme kuitenkin nähdä niin henkeäsalpaavan kauniin satama-alueen, mahtavan ylellisen patsas- ja kukkapuutarhan, Suomenlinna- tyyppisen pienen linnoituksen aivan keskustassa, vedessä kelluvan Oopperatalon sekä vanhempaa idyllistä kaupunkiasumista. Viikon reissua varten tulisi kuitenkin säästää kunnon matkabudjetit.

Lähtisitkö uudestaan samassa tilanteessa samanlaiselle reissulle?

Ehdottomasti. Matka oli kokonaisuudessa todella onnistunut. Hyvät ilmat ja road tripin vaatima asenne ja rento-ote mahdollisti meidän perhelle ikimuistoisen ja onnellisen matkan. Aika saa kultaa riidat ja riehumiset.

Pöytäseurueemme herätti vieraissa pöydissä kysymyksiä niin perhekokoonpanojen kuin kieliasioiden johdosta
Piknikillä Hagaparkenissa
Hurmaavan iloiset kaksostytöt
Isäntä grillasi meille mahtavan illallisen
Viehättävä parveke
Road Trip alkoi virallisesti kahden yön jälkeen Tukholmasta Göteborgiin
Matkalla Göteborgiin löydettiin aivan ihana välietappi
Alkuillasta perillä Göteborgissa
Göteborgissa sain perinteisiä lihapullia
Eka aamu Oslossa
Yksi mun lemppari aukio Oslossa

Oslon toisena aamuna suuntasimme ratikalla katsomaan patsaita
Batman nappasi tämän kuvan Vigelandsparkenista
Vigelandsparkenista löytyi loistava leikkipaikka
Matkan paras ruoka oli äyriäsipasta Oslossa
Kelluva Oopperatalo
Elämäni kallein (ei läheskään paras) hampurilainen
Batman oli kiinnostunut "skeittareista"
Paluumatkalla laivalla pojat golffailivat innolla
Napsimme ilta-auringossa kannella kuvia eri kokoonpanoillaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Komenttisi on iloni, kiitos!