perjantai 13. syyskuuta 2013

Arvokeskustelua

Eilen n.klo.22.45. Makoilimme Pankkiirin kanssa sängyssä ja keskustelimme työasioista. Joo apua, mikä meitä vaivaa? Mutta pakko myöntää, että silloin tällöin on ihan suositeltavaa keskustella siitä mitä kumpikin kuitenkin suurimman osan päivästä tekee. Se auttaa pitämään perspektiiviä ja ymmärtämään huonojen työpäivien jälkeistä mahdollisia ärrimurrikohtausta kotosalla. Puolin ja toisin. Ja muutenkin on ihan mielenkiintoista kuulla mitä eroja ja tapoja (pankkialalla ja digitaalisen markkinoinnin alalla niitä on paljon.) töissämme on.

Pääaiheeksemme kiteytyi johtaminen. Mikä tekee hyvän johtajan ja mitä ominaisuuksia alaisia parhaiten tukevalta ja kannustavalta johtajalta tarvitaan. Aiheeseen keskeisesti liittyen esille tulivat yrityksen arvot. Pankkiiri kysyi multa mitkä ovat meidän yrityksen arvot. *Klumb*. Osasin nimetä neljästä kaksi. Ei huono, mutta ei läheskään erinomainen. Tai monen johtajakoulutuksen käyneen mielestä varmaan hyvinkin huono. Yrityksen arvoihin kun perustuu tai tulisi ainakin perustua koko organisaation toiminta ja työtavat.

Ajatukseni jäivät pyörimään arvojen maailmaan. Työelämän arvot istuisivat erinomaisesti perhe-elämään. Lainatakseni vaikka oman työpaikkani arvoja, jokainen niistä istuisi paremmin kuin hyvin meidän perheen arkeen. ja niitä nouttamalla pääsisi pitkälle. Vapaasti käännettynä ne menevät kutakuinkin näin.

Build knowledge - Vaali tietoa
Jo raskaustestin kahden viivan jälkeen alkanut asioiden tutkiminen, eri ongelmien ratkominen ja tilanteiden selvittäminen saa lopulta aikaan hurjan määrän tietoa. Tietoa parhaista hinta-laatusuhteen välikausihaalareista, tuplavainujen rakenteista, kestovaippojen ekologisuudesta, eri unikoulujen toimintatavoista ja lapsen kehityksen vaiheista. Lista on loputon. Tätä tietoa ei ole koskaan liikaa ja vaikka olisi suurperheen vanhempi, löytyy tällä saralla aina kehittämistä. Mutta lisääkö tieto tuskaa, eli voiko tietoa olla joskus liikaa?

Take action - Tartu toimeen
Vanhempana oleminen vaatii paljon käytännön tekemistä. Vaipan vaihdosta harrastuksiin kuskaamiseen. Pahan univelan keskellä joskus jopa tiskikoneen tyhjentäminen tuntuu ylivoimaiselta. Kuitenkaan ongelman vatvominen ei pitkälle johda. Pitää keskittyä ongelman ratkomiseen, ei itse ongelmaan. Pitää ottaa hirveä sarvista ja toimia. Joskus toimeen tarttuminen voi olla avun pyytäminen. Se, jos joku on vahvuutta.

Create value - Tuota arvoa
Tämä on näistä arvoista moniulotteisin. Arvoa voi tuottaa niin monella tasolla. Vanhempana lasten kasvattaminen ja sosiaalisten taitojen opettaminen on äärimmäisen arvokasta. Rajat tuottavat arvoa. Perhe-elämän arjessa arvokasta on myös yhteinen aika, aito läsnäoleminen sekä turvallinen ympäristö.

Show passion - Näytä, että välität
Tämä arvo ei paljon selittelyä kaipaa. Rakkaus ja hoivaaminen ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin rajojen asettaminen. Niiden avulla lapsesta kasvaa ehjä ja itseään arvostava yksilö.

--------------


Kesken keskustelun väliimme kömpinyt Robin käänsi kylkeä. Pankkiirin puhuessa johtamisesta ja siitä mitä merkitystä hyvällä johtamisella on tehokkaalle myynnille, päättyi monologi seuraavaan minulle kohdistettuun kysymykseen: "Kuka tekee lopulta myynnin?" Olin jo nukahtamisen rajamailla enkä heti jaksanut vastata. Mutta Robin teki sen puolestani. Unen välistä kuului päättäväinen "Minä!". Voi kyynel paljon meitä nauratti. Ehkä arvojen mukaan kasvattamalla luodaan tulevaisuuden johtajia ja myynnin tekijöitä. ;)

Pääkonttorin lounaspaikan seinällä loistavat yrityksen arvot. Pitäisiköhän meidänkin kodin keittiöön laittaa vastaavat?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Komenttisi on iloni, kiitos!