torstai 25. syyskuuta 2014

Q&A

Perheenlisäys herättää sukulaisissa ja tutuissa paljon kysymyksiä. Vauvan kehitys, kasvu ja perheen dynamiikka kiinnostaa. Ja mieluustihan siitä itsekin juttelee aiheesta kun lapset on kuitenkin tällä hetkellä merkittävin osa elämää. Tässä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

Muuttiko kolmas lapsi elämää verrattuna kahden lapsen talouteen?

Totta kai se muutti. Ainahan uuden vauvan syntymä muuttaa asioista ja paljonkin. Mutta verrattuna toisen lapsen syntymään, on tässä kolmannen kohdalla minusta pienempi "shokki" sopeutua uuteen kokoonpanoon. Meille kolmas lapsi on asettunut kuin luonnostaan perheeseen.

Kolme on kuitenkin käytännön tasolla paljon enemmän kuin kaksi. Auton takapenkki on täpötäynnä, mahdumme juuri ja juuri keittiön pöydän ympärille ja iltatoimissa riittää tohinaa. Kaikilla lapsilla on myös tarpeensa huomiolle ja sen jakamisessa on haasteensa. Kuitenkin kaiken kaikkiaan kolme lasta ei vaikuta hirveän paljon suuremmalta kuin kaksi. Neljän lapsen perheen luokittelisin jo suurperheeksi.

Onko isoveljet edelleen suhtautuneet siskoonsa hyvin?

Kyllä. Pojat ovat kovin suojelevia ja avuliaita. Tehotyttö saa veljiltään sylittelyä, paijaamista, tutin suuhun palauttamista ja lepertelyä. Mustasukkaisuutta ei ole vielä ainakaan ilmennyt. Tähän vaikuttaa varmasti poikien iät - molemmat osaavat jo esimerkiksi kaksivuotiasta paremmin jakaa huomiota ja ymmärtää tilanteen.

Miten Tehotyttö nukkuu yönsä?

Muuten vauvaksi mun kokemuksien mukaan ihan hyvin, mutta nyt häntä on lähipäivinä vaivannut nuha. Se saa aikaan levottomia aamuöitä ja turhauttavaa tuhinaa. Mun jaksamisen kannalta on elintärkeää mennä ajoissa nukkumaan. Yhdeksän aikaan olenkin jo valmista kauraa. Toivottavasti nuha pian helpottaa ja normaalit kolmen tunnin välein syöttämiset tuntuvat luxukselta.

Onko Tehotytölle jo syntynyt rytmiä?

Onneksi on! Mulle rutiineja rakastavalle ihmiselle on rauhoittavaa huomata, että Tehotytöllä on syntynyt jo sekä päivä- , että yörytmiä. Tiedän edes suunnilleen mitä seuraavaksi tapahtuu ja milloin on seuraava syöttö. Yöunille tyttö menee seitsemän, kahdeksan aikoihin ja herää aamulla samoihin aikoihin. Ensimmäinen syöttöväli yöllä on usein pidempi, sen jälkeen kolmisen tunnin välein. Päivällä nukutaan vielä paljon, usen lyhyissä tunnin tai parin pätkissä. Liikkeellä ollessa unet venyvät pidemmiksi. Valveilla tyttö on tyytyväisenä tunnin tai parin kerrallaan. Pisin valveillaolojakso sijoittuu illalle.

Miten Tehotyttö on kasvanut?

Meillä oli eilen kuukauden vanhan vauvan neuvola. Pieni oli ottanut painoa yli kilon syntymäpainoonsa, pituutta nelisen senttiä. Painoa on tullut enemmän kuin hyvin, mutta luonnollisesti täysin rintamaidolla kasvavan syömistä ei tule säännöstellä. Meidän lapset ovat kaikki olleet tässä vaiheessa pullukoita, heti liikkumisen alkaessa solakoituminen on alkanut hurjalla vauhdilla.

Muutenkin tyttö on kovin skarppi ja saamme nauttia hymyistä päivittäin. On mielettömän palkitsevaa nähdä pienen naureskelevan ja ottavan kontaktia kaikkiin perheenjäseniin!

Mitkä ovat arjen suurimmat haasteet?

Tällä hetkellä suurimmat haasteet kohdistuu poikiin. Batmanilla on päällä jonkin sortin "viiden villitys", teini-ikään verrattava uhmailukausi. Rajat haetaan uudelleen ja omia tunteita on tavattoman vaikea käsitellä.

Veljekset myös kinastelevat ja tappelevat ihan kaikesta ja ihan koko ajan. Kotona volyymit kasvaa välillä lähes sietämättömiksi ja kurin tiukentamiselle on tarvetta. Tuntuu, että erotuomarin koulutukselle olisi tarvetta.

Haasteelliseksi koen myös riittämättömyyden, käsiä ei useisiin tilanteisiin vaan ole tarpeeksi. Eikä hermoja. Usein kaikki haluaa jotain samaan aikaan ja priorisointi tuntuu mahdottomuudelta. Kotiapulainen olis kiva.

Tehotytön suhteen suurempia haasteita ei ole vielä nuhan lisäksi ollut. Toivottavasti tilanne pysyy yhtä vaivattomana, eikä suurempia unenpuutejaksoja ole tulossa.

Seuraavassa kuvia lähiviikoilta, suurin osa iPhonella napattuja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Komenttisi on iloni, kiitos!