torstai 14. helmikuuta 2013

Läpi meni!

 "4-5- vuotias lapsi on kehityksessään suvantovaiheessa. Riehakas ja mahtipontinen neljävuotias saattaa muuttua rauhalliseksi ja pohdiskelevaksi." Näin sanotaan neuvolasta saadussa opaskirjan johdannossa. Sitä suvantovaihetta odotellessa...

Oltiin Batmanin kanssa aamulla kuuluisalla 4-vuotisneuvolakäynnillä. Tämä neuvolakäynti on laajin neuvolatutkimus mitä lapsille tehdään ja siinä on jännittävää se, että ensikertaa jäädään kahdestaan ilman vanhempia neuvolatädin (tai sedän) kanssa suorittamaan useita testejä leikkimuodossa. Näillä testataan mm. seuraavia taitoja. Hienomotoriikkaa (pitää pujottaa helmiä naruun, leikata paperia suoraa viivaa pitkin, tarkistetaan kynäotteen oikeaoppisuus), motorisia taitoja (pitää hyppiä yhdellä jalalla ja tehdä jotain muita hyppyjä sekä heittää palloa ja ottaa koppia), piirtämistä (noin kymmenen erillaista kuvaa mallista, esim. neliö, plussa, ympyrä ja risti), palikkatalon rakentamista, kaukonäköä (pitää toinen silmä peitettynä tunnistaa eri kuvioita) sekä sanojen tunnistusta (kuvista tunnistaa erot "hauva", "vauva" ja "sauva").

Luin testaamisen aikana (kesti noin 20 min.) odotustilassa tyytyväisenä uusinta Perhe- lehteä ja minua tultiin kahteen otteeseen eri henkilön toimesta kysymään olenko tulossa ensikäynnille. Hymm...näytänkö olevani raskaana? Hehe. Satuin olemaan vessassa kun testit loppuivat ja kuulin Batmanin etsivän minua käytäviltä päätellen neuvolatädille minun menneen varmaan moikkaamaan isoisää. Isoisä asui ennen poismenoaan ihan neuvolarakennuksen vieressä. Ihana toinen.

Sain neuvolatädiltä yksityiskohtaisen raportin miten Batmanin testit olivat menneet. Kuulemma kaikki oli mennyt varsin mainiosti. Mainittavan arvoisia ja hauskoja yksityiskohtia olivat seuraavat. Kynäote oli "omaperäinen", mutta kuviot olivat tunnistettavissa. Myös keskittymiskyky suhteellisen pitkäkestoiseen ja monipuoliseen testaamiseen oli kiitettävä. Tämä yllätti äidin positiivisesti. Pallon heittäminen ja kiinniottaminen saivat erityismaininnan, kuulemma aika harva neljävuotias ottaa kopin sormillaan sylin sijasta. Tosta Pankkiiri on varmasti ylpeä. Erillaisia hyppyjä testattaessa Batman oli halunnut näyttää muutaman extra stunttihypyn. Oli ollut kuulemma tädillä naurussa pidättelemistä. Ongelmanratkaisemiskykyä Batman oli osoittanut kaukonäkötestissä. Kun pienimpien kuvioiden näkemisessä oli ollut ongelmaa, oli poika tyynesti todennut "Ootas, meen vähän lähemmäs taulua". Oikein! Lopussa piti ottaa reiteen rokotus, se ei luonnollisesti ollut kovin kivaa. Mutta kokonaisuudessaan äiti on todella ylpeä reippaasta, pikkunokkelasta ja huumorintajuisesta esikoisestaan.

Batman halusi rokotuskohdan sijasta laittaa laastarin neuvolakorttiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Komenttisi on iloni, kiitos!