tiistai 17. helmikuuta 2015

Uusi Alku

Postaus on tehty yhteistyössä Alku.fi:n kanssa. Yhteystyölinkit on merkitty *merkillä. 

Kevät on usein keventämisen aikaa. Näin myös meidän taloudessa. Kolmen viikon joululomaryllittelyn sekä kahden viikon Thaimaan matkan herkuttelun jälkeen housut kiristivät ja naamaa turvotti. Olo ei ollut terve ja freessi. Päätimme siis Pankkiirin kanssa keventää kohti kevättä.

Alku

Aloitimme Pankkiirin kanssa keventämisen helmikuun alussa. Käynnissä on siis projektin kolmas viikko. Kutsumme jaksoa "Vähähiilariseksi helmikuuksi". Projekti jatkuu kuitenkin vielä maaliskuun puolelle ja tarkoitus olisi jatkaa tiettyjä ohjeita (sokerin ja turhien hiilarien vähentäminen & liikunnan lisääminen) ihan perusarjessa. 

Sovellamme kevennyskaudessamme Alku.fi* nimistä nettivalmennusohjelmaa. Palvelu antaa hyviä neuvoja ja toimivat lähtökohdat keveämpään arkeen. Kyseessä on meille sopivan vapaamuotoinen kuuden viikon setti, jossa ei ole tarkoitus liikkua niska limassa päivittäin vaan jokaisen oman kunnon ja tavoitteiden mukaisesti. Ruokaohjeet ovat selkeät, mutta muunneltavissa eri makuihin. 

Alku.fi* antaa jokaiselle viikolle omat ohjeensa, naisille ja miehille omat versionsa. Ohjeissa on tietoa muun muassa ruokavaliosta, liikunnasta, levosta, immuniteetin parantamisesta ja stressinhallinnasta. Myös vinkit elimistön puhtaana pitämisestä (esim. ympäristömyrkyistä ja kemikaaleilta) olivat mielenkiintoisia. Nettivalmennus sopii erinomaisesti kaikille, jotka tahtovat tehokkaan startin uudelle, terveemmälle elämälle omalla tahdilla ja tyylillä suorittaen. Tavoitteet

Omalla kohdallani tavoitteet eivät ole kovin kunnianhimoiset tai turhan rankat. Painoa en myöskään tule liian tiukasti tuijottamaan. Emme edes omista toimivaa vaakaa, mutta salilla voisin silloin tällöin kurkata lukemia motivaation säilyttämiseksi. Mulle on kilpauimaritaustani takia aina tarttunut lihasmassa turhankin helposti, joten sen kasvattamisesta tässä terveyskuurissa ei ole kyse. 

Päätavoitteenani on päästä pahasta sokerikierteestä eroon. Imettäessä ja kotona vauvan kanssa tulee herkuteltua päivittäin. Eikä mikään pari keksiä riitä jokapäiväisen herkkuhimon kaatamiseksi. Tämä kaikki sokerin ylisyöminen saa olon huonoksi ja entistä väsyneemmäksi. Toki se ja kolme raskautta näkyvät myös bikinikunnossa epäkiinteänä olemuksena. 

Lisäksi tavoitteenani on lisätä liikuntaa. Niin aerobista kuin lihasvoimaa. Rakastan varsinkin jälkimmäistä. Liikunnan iloa ei siis tarvitse löytää, sitä riittää. Kalenteriin tulee vaan raivata enemmän tilaa liikunnalle. Ja ajan puuttuminen on pelkkä tekosyy liikumattomuuteen. Kahvakuulaan voi tarttua vaikka vauvan päiväunien aikana tai iltauutisia katsellessa. 

Olen lihasmassan ja voimatasoni suhteen jokseenkin tyytyväinen, mutta kiinteytyminen sekä rasvanpoltto ja muokkaus varsinkin keskivartalosta on päätavoitteeni. Se kuuluisa oma hyvä olo kehossaan pienellä keventämisellä on siis se kaiken a ja o. 


Käytäntö

Koska meillä ei ole kovin suuret painonpudotustavoitteet, emme noudata sataprosenttisesti Alku.fi:n ohjeita*. Emme nyt yli kahteen viikkoon ole syöneet sokeria ja olemme välttäneet hiilareita (ei lainkaan leipää, pastaa, perunaa jne.), mutta olemme käyttäneet salaateissa juustoja pienissä määrissä. Muutenkin maitotuotteet (esim. rahkat ja raejuusto) ovat olleen jossain määrin myös meidän ruokavaliossa. Olemme myös viikonloppuisin nauttineet ruoan kanssa kuivaa valkoviiniä tai punaviiniä. Vaikka emme orjallisesti Alku.fi*:n neuvoja noudata, on palvelun ohjeista ja vinkeistä paljon apua ja lisäpuhtia projektiimme. Oikea määrä proteiinia joka aterialla on yksi tärkein asia. Proteiinipitoinen painonpudotus pitää huolen siitä, ettemme vahingossa polta lihaksiamme kuurin aikana. 

Liikkuminen on mun kohdalla ollut lähinnä reipasta vaunukävelyä, päivittäistä tehokasta 10-20 minuutin kotijumppaa kahvakuulalla ja oman kehon painolla sekä viikottaista lihaskuntoilua salilla. Aerobisen liikunnan lisääminen olisi paikallaan ja näin raivasinkin kalenterista lisää aikaa salilla suoritettavaan viikottaiseen ohjattuun xycling- tuntiin. Käytännössä mulle tulee liikuntaa noin 4-5 tuntia viikossa.

Jo kahden ja puolen viikon lähes hiilarittoman kauden jälkeen on huomattavasti kevyempi olo. Pankkiiri on saanut kiristää vyötään ja itse olen jaksanut paremmin univajeesta huolimatta. Suurimmat ja vaikeimmat mieliteot, kuten perjantainen karkkipussi tai viikonlopun jälkkärit ovat ekan viikon jälkeen hieman helpottaneet. Toki sitä tekisi mieli muutama laskiaispulla huitasta menemään, mutten sitä tee. Myös leipominen Batmanin synttäreille toi omia houkutuksiaan, jotka kuitenkin maltoin kiertää. Juhlissakin pärjättiin kahvin voimalla. Alku.fi*:n ohjeiden mukaan saamme nyt kolmannella viikolla höllätä hieman. Salitreenipäivinä saa jopa syödä kohtuullisissa määrin pastaa, perunaa tai riisiä. Myös yksi herkuttelupäivä esim. raakasuklaalla tai sorbetilla on sallittu! 

Meille tärkeimmät ohjeet ovat:

1. Jätä sokeri ja herkut pois. (Mulle!)
2. Liiku aina kun ehdit, arkiliikunta kunniaan. 
3. Syö säännöllisesti 4-6 ateriaa päivässä proteiini- ja kasvisvoittoista ruokaa. (Pankkiirille myös aamupala!)
4. Juo vettä (mieluiten puhdistettua) vähintään 3 litraa päivässä
5. Älä juo kaljaa. (Pankkiirille)
6. Vältä turhia hiilareita. (pasta, riisi, peruna, leipä jne.)
7. Lepää tarpeeksi. (Varsinkin mulle)

Kerron myöhemmin projektimme edistymisestä. Nyt ulos aurinkoon vaunulenkille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Komenttisi on iloni, kiitos!