keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Joulupäivän menu

Ajateltiin Pankkiirin kanssa suunnittella ajoissa joulupäivän menuta. On kuitenkin ensimmäinen joulu, että ollaan joku pyhien päivistä omassa kodissa ja meille tullaan kylään. Halutaan siis toki tarjota hekullinen ja tinkimätön joulupöytä.

Kuten olen todennut, onneksi suurimman osan saa aika valmiina kaupasta, sillä kaiken itse vääntäminen tulisi liian stressaavaksi. Varsinkin kun ollaan aattona poissa kotoa. Kaupan joululaatikot on musta aina olleet riittävän hyviä, joten en todellakaan lähde tekemään niitä itse. Martat voivat rauhassa kauhistua ajatuksesta. Myös kalavalmisteet, kuten sillit ja kraavikalan saa tietysti valmiina. Kuitenkin osa on ehdottomasti valmistettava alusta asti itse. Kuten rosolli ja meidän perheessä perinteinen mätikakku. Tässä mun oman pään selkeyttämiseksi listaa joulupäivän antimista.

Alkupalatarjoiluihin kuuluu ehdottomasti kraavikala, sillit ja mätikakku. Niiden tarjoilumuodossa voi hauskasti kikkailla. Ensimmäiset kaksi kaupasta, sillejä kahta tai kolmea eri sorttia. Ne tarjotaan varmaan sellaisenaan perunoiden kera. Mätikakun teen mun äidin reseptillä ja kraavilohesta voisi tehdä pieniä leipäsiä ruisnappien päälle. Kraavilohen sisään levitetään tuorejuustoa, tilliä (tai ruohosipulia), suolaa sekä pippuria ja kääritään rullaksi. Siitä leikataan paloja leivän päälle ja hyvää on.

Glögi kuuluu joulun ajan aperatiiviksi
Meidän perheen yksi joulun suosikeista - mätikakku

Yksi vaihtoehto kalatarjoiluksi - kraavilohileipäsiä

Alkopalojen kanssa nautitaan vaihtoehtoisesti valkoviiniä, kuohuviiniä tai olutta. Viime vuosina olen todennut omaksi suosikikseni kuivan kuohuviini. Se sopii mainiosti suolasten kalojen ja mädin kylkijäisenä.

Joulun juomana alkupaloille: valkoviini, skumppa tai olut


Pääruoka on kaikista helpoin. Siihen kun lähes kaikki kun tulee valmiina kaupasta. Kinkku, laatikot ja keitetyt perunat. Rosillin punajuuret, porkkanat, suolakurkun ja punasipulin aijon tehdä edellisinä päivinä valmiiksi kuutioituna jääkaappiin. Tämä tulee joulupäivänä vaan asettaa nätisti esille. Saaristolaisleipä kuuluu ehdottomasti joulupyötään. Sen ostan tuoreena meidän työpaikan ruokalasta. Itse olen usein syönyt suosikkejani alkupaloista niin paljon, ettei kinkulle jää liikaa tilaa vatsasssa. Ruokajuomana ehdottomasti puinaviini. Sen ei kannata olla mitään ihan parasta mitä löytyy, sillä sinapit ovat aika vaativa kaveri laatuviinille. Ajateltiin tarjota Toscanasta tilaamiamme viinejä ja niistä sitä vaatimattominta.

Jälkiruokana ajattelin tarjota jotain kevyttä ja raikasta. Tässä vaiheessa kun usein alkaa jo vatsa paukkua liitoksistaan. Vaihtoehtoina voisi olla jokin jäädyke tai vaahto. Usein karpaloista tai puolukoista tekemät jälkkärit sopivat mainiosti tähän väliin. Myös luumu toimisi hyvin jälkiruokavaahdossa. Toisaalta luumu kuuluu valiseman kahvikakun makumaailmaan, joten pitäydyn tällä kertaa jälkiruoassa varmaan kirpeissä marjoissa. Yksi varteenotettava vaihtoehto joulupöydän jälkkärinä on yksinkertainen ja raikas sorbetti- puolikuiva kuohuviini yhdistelmä. Tarjoiluastiaan joko sitruuna tai mangosorbettia ja päälle liraus kuohuviiniä. Halutessaan tähän sopii lisäksi myös limoncello- sitruunalikööri.



Näitä ei jouluna voi syödä liikaa

Kahvin kanssa tarjoamme ihanaa työkaverin reseptin mukaista porkkanakakkua. Siihen tulee sisään mm. luumun makuista lastensosetta. Näin kakkuun tulee ripaus joulun makumaailmaa. Päälle tulee tuorejuustokuorrutus. Kakku on varsin mehevää ja herkullista. Eiköhän tämän mässäilyn jälkeen voi hieroa tyytyväisenä pulleaa vatsaansa ja siirtyä sohvan nurkkaan ruokalevolle. Kunnes lepojen jälkeen taas maistuisi jokin pikkusuolainen.


Perinteisestä joulutortuista voi tehdä myös rullamuotoisia napostelupaloja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Komenttisi on iloni, kiitos!