torstai 15. marraskuuta 2012

Kodin salkkujen jako


Kataisen letkautus äitien nopeammasta palaamisesta työelämään on noussut lievä kohu mammapiireissä. Poliittisesti kantaa ottamatta, ymmärrän kohun. Aihe on kovin arka. Monille voi nousta otsikosta jo karvat pystyyn ja puolustuskanta aktivoituu. Helpolle ratkaisullehan se voi kuulostaa, mutta monilla ei ole mahdollisuutta tehdä osa-aikatyötä alallaan. Ei se ole itsestäänselvyys, että saa lämpimän vastaanoton kun ilmoittaa esimiehelleen palaavansa muutamaksi päiväksi töihin. Joissain tapauksissa myös päivähoidon järjestäminen ei näinä päiväkotien ylibuukattuina aikoina ole mahdollista. Ennen muuta kaikilla ei ole halua palata työputkeen kun edessä on mahdollisuus ainutkertaiseen elämänvaiheeseen lasten kanssa. 

Itse olin onnellisessa asemassa kun työnantajani otti keväällä minut vastaan avosylin ja tein ensimmäisen puoli vuotta kaksipäiväistä työviikkoa. Tilanne oli ideaali meidän perheelle. Itse sain muutaman päivän tehdä ”omaa aikuisten juttua” toimistolla jonka jälkeen seurasi kolme päivää lasten kanssa ennen viikonloppua. Osasin arvostaa aikaa lasten kanssa huomattavasti enemmän ja tämä kevyt lasku työelämään helpotti kynnystä vaihtaa kokopäiväiseksi. 

Itähelsinkiläinen äiti on antanut Kataiselle vastaiskun. Hänen mukaansa “poliitikkojen pitkät tauot työelämästä ovat Suomessa vakava ongelma. Ne johtavat poliitikkojen vieraantumiseen arjesta ja silloinkin jos poliitikko siirtyy pois politiikasta, hänet säilötään yleensä keskijohtoa ylempiin tehtäviin, jossa hänellä on erinomaiset mahdollisuudet jatkaa etääntymistään alaistensa elämästä.” Lähde: Uutissirkus

Aika oivallinen vertaus. Eduskunnassa on varmasti muitakin yhtenäisyyksiä kotiäidin ympäristöön. Keskenään erimielisyyksistään nahistelevia, helposti pienistä asioista ylireagoivia ihmisiä, joilla ei ole selkeää työaikaa. Kotiäidillekin termit ”Jaa” ja varsinkin ”Ei” ovat kovin tuttuja ja pääkin lyö aika usein ”tyhjää”. Kotiäitikin voi olla ”poissa” kun alaiset häntä tarvitsevat.  Ei kuitenkaan fyysisesti, kuten eduskunnassa on ilmeisen yleistä.  Äiti toimii luonnollisesti pää-, kehitys-, peruspalvelu- ja oikeusministerinä. Isä hoitaa valtiovarainministerin ja puolustusministerin salkut. Lapset on oppositiota.

(www.hs.fi)

3 kommenttia:

Komenttisi on iloni, kiitos!