keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Keltainen risotto gorgonzolan kera

Joulupukki oli taas tänä vuonna aivan liian antelias. Lahjasaaliiseemme kuului muun muassa muutama kovin potentiaalisen oloinen ruokakirja. Yksi niistä on All italiana, Ruokia Italiasta, jossa heti ensivilkaisulla löytyin lukuisia kokeilun arvoisia makuelämyksiä. 


Päätimme heti aloittaa kokeilukierroksen ja ensimmäiseksi koekaniiniksi löytyi herkullisen kuuloinen gorgonzolalla maustettu keltainen risotto. Oikein tehty risotto kuuluukin lemppari ruokiini ja valitsen usein sellaisen italialaisen ravintolan listalta. Yleensä parhaat risotot ja pastat ovat kovinkin yksinkertaisia ja niin tämänkin versio.


Raaka-aineina neljälle hengelle pääruokana on pala (n. 70g) gongonzolaa, sipuli (salotti, mutta käytimme punasipulia), hyvää oliiviöljyä, nokare voita, 8 dl kasvislientä, hyppysellinen sahramia (se teki risoton keltaisen värin), 4,5 dl risottoriisiä, suolaa sekä raastettua parmesaania.


Valmistettiin risotto hyvin perinteiseen tapaan. Risotto on aika nopea ja helppo ruoka, mutta sitä ei voi jättää hetkeksikään yksin. Ensin kuullotetaan silputut sipulit öljyssä ja voissa. Sitten lisätään joukkoon riisit ja osa kasviliemestä. Lientä lisätään noin desi kerrallaan aina kun vesi alkaa loppua. Riisiä tulee hämmentää pohjaa myöten koko ajan. Alkuvaiheessa lisätään risottoon tilkkaan vettä sekoitettu sahrami. Loppupuolella risottoon tulee gorgonzola, sekä parmesan ja vasta niiden jälkeen tarkistetaan suola. Meistä tähän risottoon tuli lisätä vielä pariin otteeseen suolaa. Risotto tulee olla al dente, joten valmistamisen loppupuolella tulee olla kovin herkkä ja poistaa risotto tulelta ajoissa. On makueroja, mutta liian kypsä risotto ei aja enää asiaansa. Musta kaksi räikeintä tapaa pilata risotto on väärä suolan määrä tai riisin ylikypsyys.



Pakko sanoa, että tämä risotto onnistui erinomaisesti. Varmaan paras meidän valmistama risotto. Siitä en sitten tiedä, onko se paljon se.





4 kommenttia:

  1. Nam nam ja nam. Näyttää hyvältä (kauhee nälkä!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanan helppoa ja herkullista, suosittelen kokeilemaan! :P

      Poista
  2. Blogissani on sinulle haaste :)

    VastaaPoista

Komenttisi on iloni, kiitos!